Üst
Connected One / Araştırma / Makale  / Türkiye’de Sosyal Ağlar Üzerinden Alışveriş Yapma Potansiyeli Olan Kişiler

Türkiye’de Sosyal Ağlar Üzerinden Alışveriş Yapma Potansiyeli Olan Kişiler

Publicis One A&I (Analytics&Insight) birimi DataWise olarak Campaign Türkiye Dergisi için GWI 2017 Q1 verileri ile özel olarak hazırladığımz bu çalışmada; sosyal medyanın online ticaret ile kesiştiği noktada kendini gösteren “potansiyel sosyal alışverişçiler” ele alınıyor. Bu kitle; sosyal medyayı öncelikli olarak ürün araştırmaları yapmak için kullanan, ürünler ve hizmetler hakkında daha fazla bilgi almak için sosyal ağları ve blogları daha çok tercih eden ve sosyal medyada gördükleri “satın al” butonunun onları satın almaya motive edeceğini belirten kişilerden oluşuyor. Araştırmada, bu grubun demografik profili çıkarılıyor, Türkiye ortalamasına göre en çok farklılaştıkları dijital içerik satın alımları ve marka beklentileri inceleniyor. Ayrıca grubun online gizlilik, reklamlar ve reklam bloklama hakkındaki görüşlerine de değiniliyor.

Potansiyel Sosyal Alışverişçilerin Çoğunluğu Y Kuşağı

Aktif internet kullanıcılarından oluşan grubun, online popülasyon içindeki payı %27 olarak görülüyor. Yani yaklaşık her 4 aktif internet kullanıcısından 1’i kendini aynı zamanda Potansiyel Sosyal Alışverişçi olarak tanımlıyor. Grubun demografik profili incelendiğinde erkek ağırlığının daha fazla olduğu görülüyor olsa da bu durum, erkeklerin online popülasyon içerisindeki ağırlığının fazla olmasından kaynaklanıyor. Indekse bakıldığında ise kadınların (110) bu grup içindeki oranın Türkiye ortalamasının üzerinde bulunduğu ortaya çıkıyor. %60’ını 16-34 yaş arasındaki Y kuşağının oluşturduğu grup, genç bir profil sergiliyor.

Dijital İçerik Satın Alımları

Grubun satın aldığını belirttiği dijital içeriklere bakıldığında, Türkiye’nin online popülasyon ortalamasına göre, çok daha yüksek oranla eğlence odaklı içeriklere para verdikleri görülüyor. En çok farklılaşan içerikler film, online dergi üyelikleri ve yazılım paketleri olarak öne çıkıyor.

Sosyal Alışverişçi Değerli Hissetmek İstiyor

Potansiyel sosyal alışverişçilerin markalardan beklentileri Türkiye ortalaması ile karşılaştırılıyor. Buna göre Sosyal alışverişçiler, TR ortalamasına göre bir markanın kendini değerli hissetirmesine, hayatını kolaylaştırmasına ve çevre dostu olmasına daha çok önem veriyor. Ayrıca yenilikçi marka ve markanın kişisel imaja sağladığı pozitif katkı da diğer öne çıkan beklentiler arasında yer alıyor.

Dijtal Dünya ve Reklamlar

Sosyal dünyada potansiyel birer alışverişçi profili sergileyen bu kişilerin dijital dünya hakkındaki düşüncelerini sorguladığımızda ise güven konusunda endişe yaşadıklarını görüyoruz. Her zaman ulaşılabilir olmak, kişisel gizlilik ihlalleri gibi konular sosyal alışverişçileri endişelendiren konular olarak öne çıkıyor.

Potansiyel Sosyal Alışverişçilerin %30’u yani yaklaşık her 3 kişiden 1’i, reklamını gördüğü ürünleri satın almaya yatkın olduğunu belirtirken, her 4 sosyal alışverişçiden 1’i de geçtiğimiz ay içerisinde reklam bloklama aracı kullandığını belirtiyor. Bu gruba reklamları bloklamalarının ana nedenleri sorulduğunda ise ilk sırada çok fazla rahatsız edici ve ilgi alanları dışında kalan reklamlar olduğunu belirtiyorlar. Ardından reklamların ekranda çok fazla alan kaplaması, internette genel olarak çok fazla reklam bulunuyor olması geliyor. Grubun Türkiye ortalamasından en çok farklılaştığı noktalar ise batarya ömrünü arttırmak, sayfaların yüklenme sürelerini hızlandırmak, videoların öncesinde reklamlara maruz kalmadan direkt videoya geçebilmek gibi daha çok fonksiyonel sebepler olarak ortaya çıkıyor.

 

Business Intelligence

Starcom Mediavest Group Business Intelligence, data analizi ve tüketici içgörüsü alanlarında hizmet veren SMG birimidir. Reklam yatırımıyla elde edilen değerin ölçülmesi ve maksimize edilmesini amaçlar.

Top